Het is vrij lokale of regionale traditionele melodieën te gebruiken en de melodieën die gangbaar zijn binnen de eigen Midwinterhoorngroep. De Federatie is een voorstander van het ten gehore brengen van traditionele melodieën die passen in deze periode.
De Federatie beveelt aan melodieën legato te spelen.

Tips voor het blazen op de midwinterhoorn

Blaas de melodie met de nodige rust, zelfvertrouwen en overtuiging. De noten moeten gedragen geblazen worden. Zorg voor voldoende rust in de melodie. Veel blazers raffelen een melodie snel af, ”klaar is Kees”, maar dat klinkt doorgaans niet zo mooi.

Probeer te voorkomen dat het klinkt als “zoals het nu wordt had ik het willen hebben”. Als je de tonen beheerst, kun je er bewust mee omgaan en speel je de melodie die je wilt spelen.
Zodra meerdere (hogere) tonen of en wissel van laag-hoog-laag een verassing worden, waar en wanneer ze komen, wordt het een onvoorspelbaar en onbeheersbaar geheel.
Als de “hoogste” niet onder controle is, laat even hem weg en oefen tot je hem beheerst.

De grondtoon kan onzuiver zijn door de lengte van de buis of mondstuk. Dan kun je hem beter niet spelen.
Enkelen hebben een vreemde laagste toon op de hoorn, deze is mogelijk nog te corrigeren met happe of hoornlengte (bespreek dit met blaasinstructeur(s)voor mogelijke aanpassing)
Lukt een aanpassing (nog) niet, begin dan op de eerstvolgende toon, je hebt direct resultaat.

Tonen dienen met elkaar verbonden te klinken dus niet met aanzetjes er tussen. Probeer bij de verbinding naar een volgende hogere toon een beetje sterker te spelen om een overgang beter te doen slagen.
Tonen verbindend blazen en een hoger noot vraagt iets meer inspanning (lipspanningen en lucht) wees in een melodie hierop voorbereid (oefenen). Hiermee voorkom je item 2.

Oefen het blazen ook eens zittend op een kruk (bij voorkeur) en met beide voeten van de vloer, je voelt dan goed de spanning op het middenrif. Naast de lipspanning is ook de ondersteuning vanuit het middenrif (ademsteun) belangrijk.
Ademsteun kun je niet kopen, maar een techniek die je in je lichaam “moet” gaan beheersen.
Blazen vanuit de vorst (borstlucht) is van korte duur en kan je geen ondersteuning geven, blazen vanuit de buik geeft mogelijkheden voor meer en langer noten op meer lucht.
Goede ademsteun vanuit de buik geeft tot wel 1,5 - 2,0 liter meer lucht!
Ook op internet is er veel te vinden over ademsteun, doe er je voordeel mee!

Haal flink adem voor de melodie(lengte) die je wenst te spelen. Neem je rust, adem via de neus tweemaal diep via buikadem in en uit, rek je longinhoud hierbij op, begin dan rustig je melodie.
Het geeft je mogelijkheden meer of langere noten in één adem te blazen hetgeen de uitvoering van de melodie bevordert.